Echipament de aer condiționat la preț de microbuz, la RATB

Posted on 28 June 2012 by Asociatia Ro-Trans

Regia Autonomă de Transport București vrea să doteze mai multe tramvaie Bucur cu echipamente de climatizare. RATB este dispusă să plătească însă 33.700 euro pentru singur echipament. La același preț s-ar putea achiziționa și un microbuz nou.

RATB intenționează să încheie un acord-cadru pentru achiziționarea unor “echipamente climatizare salon pasageri tramvai Bucur”. Potrivit documentației de atribuire publicată în sistemul electronic de achiziții publice, regia de transport este dispusă să plătească 270.091 euro cu TVA pentru 5-8 de echipamente. Astfel, în condițiile în care s-ar cumpăra numărul maxim de echipamente, respectiv opt, RATB ar plăti aproximativ 33.761 euro pentru un singur echipament. Practic, RATB va plăti pe un echipament de aer condiționat cât pentru un mircobuz. Astfel, pe piața de profil, un minibus Ford Transit de 8+1 locuri poate fi cumpărat la prețul de 33.356 € cu TVA.

“Valoarea estimată pentru aceasta achiziție s-a stabilit în urma analizei cererilor de ofertă primite de la firmele de specialitate. Valoarea de 217.816 euro, reprezintă prețul mediu al ofertelor primite”, au precizat pentru B365.ro, reprezentanții RATB.

Potrivit caietului de sarcini, echipamentul este destinat asigurării aerului condiționat, fără funcția de încălzire, în interiorul tramvaielor Bucur și se montează pe acoperișul vagonului de tramvai. Acesta este compus din două aparate de aer condiționat cu funcționare independentă, alimentate din două surse statice autonome, montate pe acoperișul vagonului. Tramvaiele pe care vor fi montate echipamentele sunt construite de RATB în uzina proprie.

Garantia echipamentelor pentru tramvaiele Bucur LF va fi de 24 de luni, iar furnizorul va asigura garanție totală, în această perioadă, inclusiv cantitatea necesară de agent frigorific, filtre și ulei de ungere.

 

500 de autobuze fără aer condiționat

Bucureștenii care folosesc autobuzele RATB “beneficiază” vara și de o ședință de saună. Astfel, jumătate dintre autobuze nu sunt dotate cu aer condiționat. În urmă cu mai mulți ani, când RATB a achiziționat o mie de autobuze Mercedes a ales ca doar jumătate dintre ele să fie dotate și cu aparate de aer condiționat.

În anul 2009, în limita fondurilor disponibile la acea dată, au fost montate instalaţii de climatizare, similare celor aflate deja în exploatare, pe un număr de 12 autobuze Mercedes Citaro Euro 3, neprevăzute din construcţie cu echipamente de aer condiţionat în compartimentul de călători. RATB a scos din buget pentru aceste instalaţii de climatizare (piese, materiale, manoperă montaj) aproximativ 19.000 de euro pentru fiecare în parte.

Cât privește confortul călătorilor, vești bune nu sunt nici în acest an. Întrebat cum se vor răcori în această vară bucureștenii care circulă cu autobuzele, primarul general, Sorin Oprescu, a spus miercuri: “Să deschidă geamurile”. “Costă mult să pui acum aer condiționat pe autobuze. Și oricum, nu avem prevăzut în buget dotarea autobuzelor cu aer condiționat”, a mai spus edilul-șef.

Sorin Oprescu a cerut totuși directorului RATB, Viorel Popescu, ca pe timp de caniculă să reorganizeze programul mijloacelor de transport în comun astfel încât timpul de așteptare în stație să nu fie mai mare de câteva minute.

1 Comments For This Post

  1. Mikel Tobeck Says:

    Very nice post!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Advertise Here
Advertise Here

DECODARI GSM