Bijuteria din depoul RATP: Dotarile noului vagon: usi automate, supraveghere video, aer conditionat si WI-FI

Posted on 28 November 2012 by Asociatia Ro-Trans

Iesenii vor putea sa se plimbe, peste mai putin de o luna, cu primul tramvai modern. Vehiculul se afla deja in depoul RATP, dar este tinut „la secret” pentru ca nu au fost finalizate procedurile de omologare. Tramvaiul este un GT4, fabricat in 1962 si modernizat recent de Remar Pascani.Probe noaptea

Tramvaiul modernizat a ajuns in depoul RATP Iasi in urma cu aproape trei luni si a fost scos la strada doar de cateva ori, pe timpul noptii. „Confirm existenta lui, dar nu pot face publice datele pentru ca avem o clauza de confidentialitate cu Remar care ne obliga la asta”, a afirmat Marcel Gherca, directorul RATP. Scoaterea tramvaiului la strada, pe timpul noptii, a fost necesara pentru efectuarea de teste in trafic, care se regasesc in dosarul de omologare. Vehiculul este primul de acest tip modenizat complet de Remar, iar intrarea lui in exploatare presupune obtinerea mai multor avize.

Doar sasiul

Tramvaiul este un GT4, fabricat in Germania in 1962, si care a mai trecut printr-un proces de modernizare in 1995. Prototipul de la Remar nu mai are insa aproape nimic in comun cu vechiul tramvai, pornind de la aspectul aerodinamic si terminand cu elementele de siguranta in trafic. „A ramas doar sasiul”, a declarat Catalin Cornea, directorul general al Remar. Potrivit datelor tehnice, tramvaiul atinge o viteza de 60 km/h si are 18 metri lungime. Cantareste 20 de tone, are 29 de locuri pe scaune si poate transporta in picioare 102 pasageri.

Mega dotari

Printre dotari, se numara usile automate, sistem de supraveghere video, sistem audio, aer conditionat si Wi-Fi. Tramvaiul are si un tablou de diagnoza automata, cu transmisie la sol. Altfel spus, daca apar probleme in functionarea normala a vehiculului, datele respective sunt transmise automat si la dispeceratul RATP. „Din fosta arhitectura nu a ramas nimic. Prototipul este secretizat pentru ca este in curs de omologare. Peste vreo doua saptamani vom finaliza procedurile”, a explicat directorul Remar. Designul tramvaiului si 70-80% din echipamente sunt romanesti, ceea ce duce la scaderea pretului final de modernizare.

Ieftin

Durata de viata a tramvaiului modernizat de Remar este de 18 ani, iar pretul se situeaza la mai putin de jumatate din pretul unui tramvai nou, fabricat in Germania. „Daca aveti posibilitatea sa cumparati doua produse aproape la fel, dar unul dintre ele e dublu la pret, pe care il alegeti?”, s-a rezumat sa spuna Catalin Cornea. Pretul unui tramvai nou porneste de la 2 milioane de euro si variaza in functie de dotari, putand ajunge la 3 sau chiar 4 milioane. Conducerea Remar se bazeaza pe faptul ca „modernizarea” lui GT4 a presupus schimbarea aproape completa a caroseriei si a dotarilor, iar ceea ce a rezultat este, practic, un tramvai nou. In schimb, dupa omologarea tramvaiului, vatmanii care il vor conduce vor avea nevoie de cursuri suplimentare.

 

In vara acestui an, Remar a modernizat un tren de calatori pentru Caile ferate din Republica Moldova

Investitie de 20 milioane de euro
Remar Pascani a fost infiintata in 1869 si este cunoscuta iesenilor drept „fabrica de vagoane de la Pascani”. Are 750 de angajati, detine 52 de hectare de teren si hale de lucru, iar actionarul majoritar este Grup Feroviar Roman. Grupul Grampet-GFR, din care face parte Remar, detine mai multe unitati de reparatii, modernizare si producere de vagoane calatori si marfa in Romania, dar si in alte tari din Estul Europei. Fabrica de la Pascani este specializata in repararea si modernizarea vagoanelor de calatori, fiind singura din zona cu un astfel de specific.

 

Cifrele afacerii
Potrivit raportarilor catre Ministerul de Finante, la 30.06.2012 Remar inregistra o pierdere de 4,4 milioane de lei, adica de 1 milion de euro. Cifra de afaceri neta a scazut de la 45 milioane lei in prima jumatate a anului trecut, la 26,4 milioane lei. Din exploatare, Remar a obtinut in primele 6 luni din 2011 un profit de 2,4 milioane de lei, in timp ce in aceeasi perioada a anului 2012 a inregistrat pierdere de 3 milioane de lei. Creditele bancare atrase se situau in vara la circa 58,5 milioane de lei. In acelasi timp, s-au facut achizitii de imobilizari corporale (active care genereaza beneficii economice, cum ar fi aparatura, instalatiile si masinile folosite in ciclul de productie) de 28 milioane de lei.
Sursa www.7est.ro

5 Comments For This Post

 1. incredibil Says:

  Pe portalul unui site de știri din estul României găsim o știre gogoașă de preamărire a unor mafioți.
  „Tramvai de 1 milion de Euro modernizat la Remar Pașcani – Grampet”.
  Este vorba de o vechitură din anii ”60 desfigurat și transformat într-o caricatură care are sute de probleme de natură tehnică, inclusiv la frână. Doamne ferește să-l urce R.A.T.P. Iași în Dealul Copoului și să-i dea drumul de acolo că nu-l mai oprește nici dracul. Dacă va fi gol va distruge probabil câteva clădiri sau niște copaci, dar dacă vor urca și oameni în el tragedia va fi inimaginabilă.
  Dacă va risca cineva să-l omologheze va fi complice la consecințele catastrofale care vor urma.

 2. daniel Says:

  1 milion de euro un amarat de tramvai? dumnezeule!!!!! ce caricatura de tramvai!
  Pentru banii astia iti face URAC-ul un tramvai de plangi langa el.

 3. dpc Says:

  Ce-mi mai plac mie formisti ca voi… toti istetii cu masini la 700 de euro din Marea Britanie vin si isi dau cu parerea… “vai 1 mil. de euro”,eu zic dute vezi cu cat au cumparat cei de la Oradea tramvaiele Siemens acum cativa ani si apoi mai vorbim… cat despre celalat destept, frate dute si striga in padure unde nu te aude nimeni caci nu sti ce vorbesti si raspandesti doar prostii, tramvaiul acesta nou nu are in componenta decat sasiul(si acela restaurat) de la vechiul model GT4 la care faci referire, in rest totul este nou… inclusiv boghiurile, socotelile alea cu roti care misca si franeaza tramvaiul! Va rog mult nu mai vorbiti degeaba doar ca sa pareti destepti ca nu prostiti pe nimeni! Bagati mai bine nasul intr-o carte!

 4. Mihai I CAN SEE Says:

  Nu cre ca ar mai putea avea ceva in comun cu tramvaiul din ’62, mai bine spuneau ca e un model nou si gata, oricum felicitari pentru achizitie si speram sa vedem in toata tara astfel de mijloace de transport.

 5. Tudor Says:

  Si in Bucuresti? De ce nu au facut? Vrem si noi tramvai cu wifi!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Advertise Here
Advertise Here

DECODARI GSM