100 de ani de istorie a Depoului de Locomotive Petrosani – Moment istoric luni, 3 decembrie

Posted on 02 December 2012 by Asociatia Ro-Trans

Trenul regal se află pentru prima dată în valea Jiului, iar luni acesta va putea fi vizitat de oricine doreşte. A fost adus aici cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea centenarului Depoului de Locomotive CFR Petroşani, ca urmare a eforturilor conjugate ale Primăriei Petroşani şi Consiliului Judeţean Hunedoara. Trenul regal a fost construit în anul 1928, la comanda Statului Român pentru Casa Regală. Primul rege care l-a folosit a fost Carol, iar apoi de Regele Mihai, iar istoria nescrisă spune că aici ultimul suveran al României a luat şi ultimul mic dejun înainte de a pleca din ţară, alungat de regimul comunist.

După schimbarea regimului politic a fost folosit şi de preşedinţii României Comuniste, începând cu Gheorghe Cheorghiu Deja şi terminând cu Nicolae Ceauşescu.

Vorbim despre un tren cu finisaje de lux, demne de o Casă Regală, care s-au păstrat şi la ora actuală, respectiv furnir de mahon, lămpi cu cristal de Bohemia şi sticlă de Murano, fotolii tapiţate cu piele de Cordoba şi piele cu puf de pinguin. Vazele, scrumierele şi statuetele din toate vagoanele Trenului Regal sunt din alabastru de Grecia.

Trenul regal va fi garat de luni la Linia I aşa încât să poată fi vizitat de oricine doreşte. Este un moment istoric şi este cuprins în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare Depoului de Locomotive din Petroşani. Trenul regal va rămâne în Petroşani până în 4 decembrie, iar la centenarul depoului de locomotive oficialii vor face şi o scurtă deplasare cu această bijuterie pe roţi. De acelaşi tratament vor avea parte, marţi, şi elevii olimpici, care vor primi călătoria cu trenul regal drept recompensă pentru meritele lor.

Transmite: Carmen Cosman

Locomotiva – un nou simbol pentru Petroşani

O  locomotivă cu aburi a fost montată la intrarea în municipiul Petroşani. Asta pentru a simboliza staţia CFR din capitala Văii Jiului şi pentru a marca centenarul pe care îl aniversează în această lună depoul din localitate. Responsabilii de la Serviciului Public de Amenajare a Domeniului Public şi Privat (SPADPP):

„Acum câteva luni s-a decis ca aici să fie montată această locomotivă. Astăzi am reuşit să aducem (…) locomotiva pe postament. De azi înainte, locomotiva va rămâne în acest punct de intrare în Petroşani”, a declarat Lucian Dragomir, şef SPADPP.

Locomotiva va deveni, aşa cum vor edilii localităţii, un simbol al Petroşaniului si al Vaii Jiului. Asta după ce, la intersecţia cu Cartierul Aeroport, a fost montat un avion.

Tehnoredactare: Daniel Bolog

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Advertise Here
Advertise Here

DECODARI GSM